دسته‌ها
تابستان 1396

قله آتشکوه، 9 تیر 96

درباره آتشکوه:

درباره قله‌های منطقه افجه در نوشته‌های قبلی به اندازه کافی توضیح داده‌ام. فقط اشاره کنم که قله آتشکوه با ارتفاع 3750 متر که در همین برنامه با جی پی اس ثبت کردم، بلندترین قله منطقه افجه لواسانات بر روی خط الراسی است که از همهن و پیرزن‌کلوم و مهرچال در غرب به آتش کوه رسیده و ادامه آن به سمت شرق به ریزان و سیاه‌ریز و پرسون و سرسیاه‌غارها تا گاوبینی و فیل زمین و سیاه‌پلاس و گل زرد ختم می‌شود.

نمای قله آتشکوه از گردنه بین ساکا و آتشکوه

صعود این قله از دو مسیر تابستانی و زمستانی امکان‌پذیر است که تفاوت این دو مسیر از گردنه ساکا تا قله آتشکوه می‌باشد. در واقع از ابتدای مسیر تا گردنه ساکا تفاوتی در مسیر تابستانی و زمستانی وجود ندارد. در صعودهای زمستانی، مسیر صعود از گردنه ساکا تا قله بر روی خط‌الراس خواهد بود. بخش‌هایی از این مسیر تیغه‌ای است که به تیغه‌های آتشکوه مشهور می‌باشد. تردد از این مسیر در زمستان نیاز به تجربه، دانش و مهارت فنی و کوهنوردی دارد.

اما مسیر تابستانی این قله، از گردنه ساکا مسیری معمولی است که تیغه‌ها را تراورس می‌کند و به سمت قله می‌رود. البته قله آتش‌کوه از سمت قله ریزان نیز صعود می‌شود.

قله آتش‌کوه به همراه سه قله ریزان و ساکا و پرسون قله‌هایی است که بطور معمول از مبدا روستای افجه صعود می‌شود. شاید بعد از مناطق کوهنوردی در شمال تهران، افجه یکی از پرترددترین مناطق اطراف تهران برای استفاده طبیعت گردها و کوهنوردها باشد.

شرح برنامه:

بخاطر ندارم در فصل تابستان قله‌های منطقه افجه را صعود کرده باشم و از این جهت برنامه امروز برای من تازگی دارد. در این روزها هوای تهران گرمای شدیدی را تجربه می‌کند و انتظار دارم برنامه امروز نیز از این گرما بی‌بهره نماند.

ساعت 6:15 از شرق تهران و از راه جاده تلو به سمت لواسان حرکت می‌کنیم و خود را به روستای افجه می‌رسانیم. حجم ماشین‌ها در انتهای روستا زیاد است و حکایت از جمعیت قابل توجهی است که برای تفریح یا کوهنوردی در منطقه حضور دارند. ماشین را در انتهای خیابان ولیعصر که خیابان اصلی روستای افجه است پارک کرده و در ساعت 7:00 آماده شروع برنامه می‌شویم. انتهای خیابان اصلی افجه به سه راهی برگ جهان معروف است که سمت راست آن از روی پل به سمت روستای برگ جهان و سمت چپ آن که کوچه بنه‌رود نام دارد به سمت دشت هویج می‌رود.

گیلاس‌ها چشمک می‌زنند!

از کوچه باغ‌های روستا عبور کرده و با عبور از رودخانه کم آب به سمت دشت هویج مسیر را ادامه می‌دهیم. گیلاس‌های رسیده و سیاه تک دانه و آماده چیدن، حسابی دلمونو آب انداخت!

ساعت 8:15 به دشت هویج یا دشت گرچال رسیده و برای صبحانه توقف می‌کنیم.

از اونجاکه از برنامه جلو بودیم بدون عجله و سر فرصت صبحانه را صرف کرده و پس از آن در ساعت 9:20 برنامه را به سمت قله ادامه دادیم. از دشت تا قبل از گردنه ساکا مسیر صعود قله آتشکوه با قله ساکا یکسان است. برای همین از بالای دشت به سمت غرب حرکت کرده و پس از عبور از یک دره کم عمق از مسیر پاکوب به سمت گردنه ساکا می‌رویم.

عرق ریزان یال پیش از کاسه را طی می‌کنیم. در حالیکه همیشه کاسه پیش از قله ساکا را مملو از برف دیده بودم، اینبار با دشت کوچک سرسبزی مواجه شدم که مورد استفاده گله گوسفندها و الاغ‌ها و قاطرهای همراه گله بود.

مسیر را ادامه داده و پیش از رسیدن به گردنه ساکا، از پاکوب سمت راست به سمت ابتدای خط الراس آتشکوه تراورس می‌کنیم. پاکوب سمت چپ مسیری است که یال را ادامه داده و به سمت گردنه ساکا و قله ساکا می‌رود. این قسمت از برنامه را از میان عطر گیاهان کوهی طی کرده و ساعت 11:20 به گردنه بین قله ساکا و آتشکوه می‌رسیم. دقایقی استراحت کرده و منتظر سایر اعضای گروه می‌شویم.

ریزان، سیاه ریز و پرسون با دماوند در یک قاب

همانطور که بالاتر اشاره کردم از اینجا به بعد مسیر صعود زمستانی و تابستانی از هم جدا می‌شود. مسیر زمستانی از روی خط الراس سنگی آتشکوه و مسیر تابستانی از پاکوب مشخص پایین خط‌الراس به سمت قله می‌رود.

نمای قله‌های آتشکوه، مهرچال و پیرزن کلوم از روی گردنه بین ساکا و آتشکوه

ساعت 12:00 به اتفاق اعضای گروه از مسیر تابستانی به سمت قله حرکت می‌کنیم. مسیر پاکوب در امتداد خط الراس ادامه دارد و با اتمام سنگهای خط الراس بر روی خط الراس رفته و از آنجا تا قله فاصله چندانی نیست.

با ادامه این مسیر در ساعت 13:30 بر فراز آتشکوه قرار گرفتیم. از اون جمعیت نسبتا زیاد حاضر در دشت تعداد کمی به قصد آتشکوه آمده بودند. بطوریکه تا انتها با 3 گروه دیگر در مسیر آتشکوه برخورد کردیم. بر روی قله نسیم ملایمی می‌وزد و هوا را برای استراحت و دیدن مناظر اطراف دلپذیرتر می‌کند. غبار چندانی در هوا نیست و مناظر و قلل اطراف بخوبی قابل مشاهده می‌باشند. تمام خط الراس آتشکوه که به قله‌های آن اشاره شد از شرق تا غرب قابل رویت می‌باشد. خط الراس خاتون بارگاه و خرسنگ و جانستون تا قله‌های برج و خلنو در شمال غرب، قله کافره و دشت لار (خشکه لار) و عقب‌تر از آن خط الراس دوخواهرون و قله‌ آسمان‌کوه در شمال، خط‌الراس توچال در جنوب غرب، قله ساکا و سد لتیان در جنوب و قله دماوند در شرق بخشی از قله‌ها و مناظری است که از فراز آتشکوه دیده می‌شوند.

پس از استراحت و دیدن مناظر و خوردن تنقلات و عکاسی در ساعت 15:15 از مسیری که صعود کرده بودیم باز می‌گردیم. مسیر را ادامه داده و یال پایین کاسه ساکا را از مسیر شن اسکی فرود می‌آییم و ساعت 16:50 زیر درخت نزدیک کلبه برای ناهار و نماز توقف می‌کنیم.

ساعت 18:25 به سمت افجه به راه می‌افتیم. همین مسیر را به سمت پایین ادامه داده و دیگر به سمت دشت هویج نمی‌رویم و از مسیر دشت گردو و با عبور از رودخانه وارد مسیر افجه شده و ساعت 19:30 به محل پارک ماشین می‌رسیم.

نکات:
  • بعد از دشت هویج در طول مسیر آب وجود ندارد و لازم است به اندازه نیاز آب به همراه داشته باشید. پیشنهاد می‌شود 3 لیتر آب همراهتان باشد.
  • پیمایش و صعود این برنامه طولانی بوده و برنامه سنگین محسوب می‌شود.

 

2 دیدگاه دربارهٔ «قله آتشکوه، 9 تیر 96»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *