درباره خطالراس توچال:
خطالراس توچال در منطقه البرز مرکزی و در شمال شهر تهران واقع شده است. این خطالراس از شرق به غرب با قله داراباد شروع شده و در ادامه با عبور از قلههای چپدره، چنبرهبند، شهربانو کشک، سیاهبند، لزون شرقی و غربی به قله توچال میرسد. با ادامه این خطالراس به سمت غرب به قلههای شاهنشین، سیوسه چم، بازارک، نودشتک، لوارک، سرلت، تالون، سیاهسنگ رسیده و در نهایت با قله منار این خطالراس به پایان میرسد. قله توچال با ارتفاع 3960 متر در میانه این خطالراس و مرتفعترین قله آن میباشد.
قلههای صعود شده در این برنامه شامل قلل سیوسه چم (ارتفاع 3690 متر)، بازارک (3760 متر) و نودشتک (3680 متر) از قلههای خطالراس غربی توچال میباشند. قله بازارک قله مشهور این قسمت از خطالراس بوده که اغلب از امامزاده داوود صعود میشود. در جنوب غرب قله بازارک روستای امامزاده داوود و در شمال غرب آن، روستای شهرستانک قرار دارد. همچنین روستاهای رندان و تالون در غرب آن واقع شده است.
بطور معمول برای صعود به این منطقه از خطالراس توچال، از مسیرهای زیر اقدام میشود:
- روستای امامزاده داوود، اشترگردن، قله سیوسه چم، قله بازارک و ادامه مسیر خطالراس.
- روستای شهرستانک، مسیرهای مختلفی که به گردنه بازارک و یا گردنه نودشتک و یا قله لوارک منتهی شده و سپس میتوان مسیر خطالراس را ادامه داد.
- روستای رندان، مسیر صعود به گردنه نودشتک و یا قله لوارک و سپس ادامه مسیر خطالراس.
لازم به ذکر است که مسیر شهرستانک و رندان طولانیتر از مسیر امامزاده داوود میباشند.
در این برنامه سه قله سیوسه چم، بازارک و نودشتک از خطالراس غربی توچال را از مبدا روستای امامزاده داوود صعود کردیم.
شرح گزارش برنامه:
سلام و درود به همنوردان و علاقمندان مطالب این سایت
در این نوشته گزارش دیگری از برنامههای کوهنوردی خود را تقدیم میکنم. در این برنامه بخشی از خطالراس غربی توچال را برای صعود در نظر گرفتهام. شاید تنها قلهای که از خطالراس غربی صعود کردهام قله منار باشد که به سالهای گذشته برمیگردد.
روستای امامزاده داوود از مناطق خوش آب و هوای اطراف تهران است که مبدا صعود ما میباشد. با دوستان و سایر همراهان در ابتدای جاده کوهسار به سولقان قرار داریم. پس از تجمع، جاده پر پیچ و خم امامزاده داوود را در پیش میگیریم. با عبور از روستاهای مسیر مانند سولقان، سنگان، رندان و کیگا در انتهای جاده به امامزاده داوود میرسیم. نزدیک روستا تعداد بسیار زیادی اتوبوس و وسایل نقلیه عمومی و شخصی در کنار جاده پارک کرده بودند. آن موقع صبح توجه نداشتیم که این جمعیتی که در میانه روز به آنها اضافه هم خواهد شد، قرار است ترافیک مسیر برگشت را شکل دهند! در یک پارکینگ که حدود یک ربع با ورودی روستا فاصله دارد پارک کرده و آماده حرکت میشویم.
با رسیدن به ورودی روستا از کنار امامزاده عبور کرده و با عبور از داخل بازار به ابتدای مسیر کوهپیمایی میرسیم. مسیر دره را از کنار رودخانه در پیش میگیریم.
در برخی قسمتها لازم است از روی برفچالها عبور کنیم. مسیر پاکوب را در یک شیب ملایم طی کرده تا در انتهای دره به یک آبشار زیبا میرسیم. اگرچه پیمایش کوتاهی داشتهایم، ولی مکان مناسبی برای صرف صبحانه بوده و برای همین در کنار آبشار توقف میکنیم.
از اینجا به بعد مسیر از کف دره جدا شده و وارد بقایای جاده ناصری میشویم. مسیر بخاطر شیب زیاد بصورت زیگزاگ تا اشترگردن ادامه دارد. بخشی از مسیر را از داخل مسیر زیگزاگ و قسمتهایی را که مقدور است میانبر میزنیم. انتهای این مسیر به گردنه اشترگردن میرسد. این گردنه حد فاصل قله پلنگچال در سمت جنوب و قله فرعی سربازارک و قله شاهنشین در سمت شمال قرار دارد. همچنین سمت دیگر گردنه وارد درهای میشود که تا هفت چشمه و پناهگاه پلنگچال ادامه دارد. معرفی این منطقه و مشاهده آنها برای همنوردان جذابیتهای خودش را داشت. در اینجا مقداری استراحت کرده و سپس برنامه را ادامه میدهیم.
از اشترگردن دو مسیر به سمت شمال غرب و شمال شرق وجود دارد که مسیر مورد نظر ما به سمت شمال غرب میباشد. این مسیر پاکوب، بصورت تراورسی اشترگردن را به گردنه بازارک بر روی خطالراس توچال وصل میکند.
گردنه بازارک مابین قلل سربازارک و شاهنشین در سمت شرق و قلل سیوسه چم و بازارک در سمت غرب قرار دارد. این مسیر را نیز طی کرده و به گردنه بازارک میرسیم. اینجا برای دقایقی استراحت کرده و به تماشای مناظر شمالی خطالراس توچال مینشینیم. قله قلعهدختر، خطالراس کلونبستک تا سرکچالها، خطالراس هرزهکوه تا قلل برج و خلنوها در میان غبار منطقه قابل رویت بودند.
از اینجا مسیر را بصورت خطالراسی به سمت غرب ادامه میدهیم. پس از دقایقی پیمایش، قله سیوسه چم را بعنوان اولین قله صعود میکنیم. توقف چندانی نداریم و پس از عکاسی مسیر خطالراس را ادامه میدهیم.
تا بازارک راه چندانی باقی نیست و در نزدیکی دیده میشود. مسیر را از روی خطالراس ادامه داده و یال کوچک زیر قله با یک شیب ملایم ما را به قله بازارک میرساند. خوشبختانه روز خنکی را پشت سر میگذاریم و گرما آزاردهنده نیست.
با اینکه خلق بر سر دل می نهند پا
شرمندگی نمی کشد این فرش نخ نما
بهلول وار فارغ از اندوه روزگار
خندیده ایم! ما به جهان یا جهان به ما
کاری به کار عقل ندارم به قول عشق
کشتی شکسته را چه نیازی به ناخدا
گیرم که شرط عقل به جز احتیاط نیست
ای خواجه! احتیاط کجا؟ عاشقی کجا؟
فرقی میان طعنه و تعریف خلق نیست
چون رود بگذر از همه سنگ ریزه ها
فاضل نظری
در اینجا تعدادی از دوستان قصد بازگشت میکنند و از ادامه برنامه انصراف میدهند. من نیز به اتفاق سه نفر از همنوردان مسیر خطالراس را به سمت غرب ادامه میدهم. ابتدای مسیر مسطح است و پس از مدتی ارتفاع کم میکنیم. مسیر خطالراس در محدوده قله بازارک پوشیده از سنگ و کلوخهایی است که بطور معمول در برخی قسمتهای خطالراس توچال دیده میشود.
مسیر خطالراس را ادامه داده و پیش از قله نودشتک بر روی صخرهای قرار میگیریم که ادامه مسیر از پیش رو ممکن نیست. در اینجا نیز یکی دیگر از همنوردان از ادامه برنامه انصراف میدهد و در همینجا منتظر ما میماند. از سمت چپ و مقداری پایینتر مسیری پیدا کرده و دقایقی بعد قله نودشتک را نیز صعود میکنیم. روستای شهرستانک در شمال خطالراس و روستای رندان در سمت جنوب خطالراس دیده میشوند. همچنین در امتداد خطالراس و در دوردست، قلههای مرتفع کهار و ناز قابل رویت میباشند.
طبق برنامه قبلی قصد داشتیم قله لوارک را نیز صعود نماییم و زمان کافی نیز داشتیم. اما بخاطر همنوردی که انتظار ما را میکشید و همچنین کمبود آب یکی دیگر از همنوردان، پیمایش مسیر خطالراس را در همینجا پایان میدهیم. برای صعود لوارک لازم بود که تا گردنه نودشتک فرود آمده و سپس تیغههای شرقی لوارک را صعود نماییم که براورد من برای صعود این قله از اینجا کمتر از یک ساعت بود.
بهرحال مسیر بازگشت را در پیش گرفته و با رسیدن به همنورد دیگرمان برای صرف ناهار توقف میکنیم. سپس مسیر پیموده شده را بازگشته و مجددا قلههای بازارک و سیوسه چم را صعود میکنیم.
از میانه مسیر تراورس گردنه بازارک به اشترگردن، از محل مناسبی به سمت دره امامزاده داوود سرازیر شده و یک ساعته به انتهای دره میرسیم. بخشی از این مسیر که برای فرود مناسبتر از مسیر زیگزاگ اشترگردن است، شن اسکی بوده و در نهایت از کنار آبشار به دره میرسد.
از اینجا نیز همان مسیر صبح را به سمت روستا طی کرده و به امامزاده داوود میرسیم. پس از خواندن نماز در فضای مملو از جمعیت به سمت پارکینگ میرویم. ترافیک 6 ساعته! مسیر بازگشت با همصحبتی و همراهی دوستان قابل تحمل میشود و به لطف خدا برنامه دیگری به خوبی به پایان میرسد. به امید دیدار..
زمانبندی برنامه:
- 5:30 حرکت از تهران
- 6:10 پارکینگ امامزاده داوود
- 6:15 شروع پیمایش
- 7:40 آبشار انتهای دره امامزاده داوود، توقف برای صبحانه به مدت 40 دقیقه
- 9:40 گردنه اشتر گردن، یک ربع استراحت
- 10:35 گردنه بازارک، 25 دقیقه توقف
- 11:10 قله سیوسه چم، 10 دقیقه توقف
- 11:50 قله بازارک، 30 دقیقه توقف
- 13:15 قله نودشتک، 15 دقیقه توقف
- 13:45 نیم ساعت توقف برای ناهار
- 14:45 قله بازارک
- 15:10 قله سیوسه چم
- 17:45 امامزاده داوود
- 18:30 حرکت به سمت تهران
نکات برنامه:
- مسیر برنامه فاقد چشمه میباشد. لذا آب مورد نیاز خود را از روستا بردارید. البته در برخی گزارشها به یک چشمه پیش از اشترگردن اشاره شده که به چشم من نیامد.
- در چنین برنامههایی که مسیر پیمایش کم آب است و در فصل گرم سال هم اجرا میشود، توجه به مصرف آب، پیش از برنامه، حین برنامه و پس از برنامه اهمیت بیشتری پیدا میکند. در روزهای پیش از برنامه لازم است با افزایش مصرف آب، بدن خود را هیدراته نگه دارید. همچنین در حین برنامه به اندازه کافی آب به همراه داشته باشید و مصرف آن را مدیریت نمایید. در روزهای پس از برنامه نیز کمبود آب بدن را با مصرف مایعات جبران نمایید.
8 دیدگاه دربارهٔ «صعود قلل سیوسه چم، بازارک و نودشتک از قلل خطالراس غربی توچال، 7 تیر 98»
با تشکر از راهنمایی های ارزنده جنابعالی روز بسیار خوبی بود. توصیه میشود به دوستان در ایامی که تعطیلات است این مسیر را نروند چون شدیدا به ترافیک برگشت از امام زاده داوود برخورد خواهند کرد.
سپاسگزارم همنورد گرامی
سلام
کمتر از یه ساعت دیگه میرسیدید به لوارک و ۳۰دقیقه بعدش هم سرلت و از یال رندون میرفتید روستای رندون و اونجا هم به جادهی امامزادهداود جادهی آسفالته داره.رفقاتون میومدن دنبالتون زودتر از این مسیر برگشت میشد.چشمهی آب نیم ساعت قبل از اشترگردن هست در ارتفاع۳۳۱۳متری واقع شده،یعنی ۱۰۰متر پایینتر از اشترگردن.
سفر خوبی داشتید
سلام و درود دوست گرامی
یکی از دوستان نمیتونست ادامه بده. و با دوستان دیگه هماهنگ نشده بود که رندان بیان دنبال ما
تشکر از اطلاعات تکمیلی شما
دیگه این روزا با این برنامه های شما “ما هیچ ما نگاه” شدیم آقای سرپرست!!!
خیلی عالی؛ موفق باشید…
سپاسگزارم 🙏
تشکر از لطف شما
جناب صالح عزیز برنامه خوبی بود به امید صعودهای دیگر
تشکر میکنم جناب عاشوری. زنده باشید و برفراز